Samarbetskarusellen i farten

2019-09-17

Jytys utredning redogör för att samarbetsförhandlingarna i kommuner och samkommuner under det pågående året ökar. Samarbetsförhandlingar har under början av året redan hållits på flera orter och inget slut är att skönja.

Stora städer som håller eller har hållit samarbetsförhandlingar är bl a Kouvola, Villmanstrand, Imatra, Vasa, Rovaniemi, Raumo och Nyslott. Mindre kommuner där de hålls eller har hållits är bl a Lemi, Taipalsaari, Kiuruvesi, Jorois, Vesilahti, Kaavi, Ristijärvi, Jämsä, Ruovesi, Tyrnävä, Enare och Sodankylä.

För social- och hälsovårdstjänsterna i samkommunen Essote i Södra Savolax inleddes samarbetsförhandlingar i början av september. I Päijänne-Tavastlands välfärdssammanslutning inleddes samarbetsförhandlingar i augusti. I Kymsote i Kymmenedalen avslutades på sommaren samarbetsförhandlingar där personalens nedskärningsbehov uppskattades till lite över 400. Av dem är ungefär 110 personer uppsägningshotade.

Kuopion KYS, Karelia yrkeshögskola i Joensuu och Kajana yrkeshögskola har också hållit samarbetsförhandlingar, precis som Arbetshälsoinstitutet TTL.