Yksityinen opetusala

​​​​​Yksityisen opetusalan työehtosopimusta sovelletaan yksityisissä oppilaitoksissa ja se on yleissitova. Yksityinen oppilaitos on yksityisoikeudellisen yhteisön, yhdistyksen, säätiön tai osakeyhtiön ylläpitämä oppilaitos. Sopimuksen piiriin eivät kuitenkaan kuulu kielikoulut, kirjeopistot ja autokoulut.

Sivistystyönantajat ry on yksi EK:n jäsenliitoista. Tähän työnantajaliittoon kuuluu 16 yliopistoa ja noin 300 yksityistä koulutuksen ja opetuksen järjestäjää, joiden palveluksessa on noin 53 000 työntekijää.

Työehtosopimuksen piiriin kuuluvat yksityiset lukiot ja peruskoulut, kansanopistot, kansalais- ja työväenopistot, opintokeskukset, maatalousalan oppilaitokset, ammattioppilaitokset, kauppaoppilaitokset, sosiaali- ja terveysalan oppilaitokset, musiikkioppilaitokset, urheiluopistot, ammattikorkeakoulut, koti- ja laitostalouskoulut, käsi- ja taideteollisuusoppilaitokset ja hotelli- ja ravintolaoppilaitokset.

Jytyn jäsenet ovat yksityisellä opetusalalla mm. keittiö-, kiinteistö- ja toimistohenkilöstöä sekä ohjaajia ja opettajia. 

Sopimukset: