Kirjastoala

Maailma on täynnä kysymyksiä. Suuria ja pieniä. Yksi etsii tietoa, toinen elämälleen suuntaa. Kolmas hakee mielenrauhaa, neljäs iloa ja inspiraatiota. Onneksi on myös vastauksia. Pitää vain tietää mistä etsiä. Ja silloin kun ei tiedä, kannattaa kysyä heiltä, jotka tietävät. Heiltä, joiden elämäntyö on auttaa ja opastaa. Keitä he sitten ovat? Kirjastojen henkilökuntaa. Hyvän työn tekijöitä. Lue heistä ja heidän työehdoistaan lisää oheisesta oppaasta.

Suomalaisen kirjastolaitoksen kansansivistyksellinen perinne ulottuu lähes 150 vuoden päähän. Tietoyhteiskuntakehityksen myötä ala muuttuu jatkuvasti. Kirjastoverkostojen rakentaminen, sähköisen aineiston mahdollisuudet ja kansalaisten tarpeet - mukaan lukien maahanmuuttajien kotouttaminen - luovat kunnalliselle kirjastoalalle koko ajan uusia rooleja ja tehtäviä.  Työllistyminen alalla edellyttää erityisiä tutkintoja; tieto- ja kirjastoalan perus- tai ammattitutkintoa tai korkeakoulututkintoja, joihin sisältyy kirjasto- ja informaatioalan opintoja. Jyty on kirjastoalan ja sen koulutettujen ammattilaisten vahva edunvalvoja. Kirjastoalalla noudatetaan yleisestä kunnallista virka- ja työehtosopimusta. 


Ajankohtaista kirjastoalalla


Kirjastoalan huiput haussa- ehdota palkittavia

Suomen kirjastoseura jakaa vuosittain tunnustuspalkinnot kirjastoalan kehittäjälle ja työn sankarille. Jätä ehdotuksesi palkinnon saajaksi 16.3.2020 mennessä. 

Ehdotuksia voivat tehdä yksityishenkilöt ja yhteisöt. Suomessa on kansainvälisesti tunnustettu kirjastolaitos, jonka tekijät ansaitsevat tulla palkituiksi!

Lisätietoja: http://suomenkirjastoseura.fi/artikkelit/kirjastoalan-huiput-haussa-ehdota-palkittavia/

Kirjastoalan tutkimus 2019

Jyty oli mukana kirjastoalan laajassa tutkimuksessa keväällä 2019. Kysely suunniteltiin kirjastoalan ammatillisten ja aatteellisten järjestöjen yhteistyönä (Minerva-ryhmä) ja sen toteutti tutkimusyritys Pentagon Insight. Kyselytulokset löytyvät alla olevien linkkien kautta:
Tiivistelmä:
Kirjastoalan työntekijätutkimus - lyhennelmä.pdf

Koko laaja raportti: Kirjastoalan työntekijätutkimus.pdf

Kirjastoalan jäsenpaneeli

Pilotoimme jäsenpaneelia kirjastoalan jäseniemme kanssa. Jäsenpaneeli toimii sähköisellä alustalla. Jäsenpaneelissa käymme vuorovaikutteista keskustelua liiton ja jäseniemme välillä. Jäsenpaneeli on yksi tapa kehittää toimintaamme ja olla entistä jäsenlähtöisempiä toiminnassamme. Kaikki kirjastoalalla työskentelevät jäsenemme ovat tervetulleita mukaan paneeliin. Mukanaolo ei sido sinua mihinkään ja voit olla juuri niin aktiivinen kuin itsellesi sopii. Jos haluat mukaan jäsenpaneeliin niin ole yhteydessä Mari Huuhtaseen.

Kirjastotilastoja A4-infografiikkana käyttöönne

Vuoden 2018 yleisten kirjastojen tilastoista on käytössä ydinlukujen graafinen esitys. Helsingin Vallilan kirjaston Antti Elomaa on luonut viime vuoden tapaan visuaalisen ilmeen luvuille. Graafiset esitykset ovat tulostettavissa ja käytettävissä verkkosivuilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää: Tilastografiikka

  
Tapahtumia
Uutiskirjeitä
Tiedotteita
Jyty-lehti

​​