Kirjastoalan palkinnot Maija Sarasteelle ja Kristina Virtaselle

7.6.2017

Hilkka M. Kauppi -palkinto myönnetään Oulun kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Sarasteelle Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjastosta tunnustuksena kansainvälisestä, valtakunnallisesta ja paikallisesta kirjastojen kehittämistyöstä.
Palkinto luovutetaan valtakunnallisilla Kirjastopäivillä Jyväskylän Paviljongissa ke 7.6.2017 klo 14.

Maija Saraste on ollut mukana kirjastopalvelujen kehittämisessä 1980-luvun alusta alkaen. Hän on valtakunnallisen ja paikallisen kirjastojärjestelmien, verkkopalvelujen sekä automaatiokehitystyön arvostettu tekijä. Hänen roolinsa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän Kohan käyttöönoton kehittämisessä on ollut merkittävä.

Maija Saraste on lisäksi yli 30 vuoden kunnallisen kirjastoalan työssään ansioitunut kirjastopalvelujen arviointityöhön, osaamisen jakamiseen, maakunnallisen ja seudullisen yhteistyön kehittämiseen, kirjallisuustapahtumien ja maakuntakirjastotyön kehittämiseen sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Hänelle kirjaston perusidea ei demokratian peruspilarina muutu – vain aika, muodot ja välineet muuttuvat.

Mikko Mäkelä -palkinto johtava suunnittelija Kristina Virtaselle

Suomen kirjastoseura on myöntänyt Mikko Mäkelä -palkinnon Helsingin kaupunginkirjaston johtavalle suunnittelijalle Kristina Virtaselle kirjastoalan kansainvälistymisen edistäjänä, kouluttajana ja Monikielisen kirjaston käynnistäjänä.
Palkinto luovutetaan valtakunnallisilla Kirjastopäivillä Jyväskylän Paviljongissa keskiviikkona 7.6.2017 klo 14.

Mikko Mäkelä -palkinto jaetaan tunnustuksena kirjastoalalla tehdystä pitkäaikaisesta tai muuten ansiokkaasta käytännön työstä, joka usein jää usein huomaamatta.

Kristina Virtanen on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tekijä. Viimeiset 16 vuotta hän on vastannut Helsingin kaupunginkirjaston kansainvälisestä työstä ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta kansainvälisestä työstä. Sitä ennen hän käynnisti vuodesta 1995 lähtien toimineen Helsingin kaupunginkirjaston valtakunnallisen Monikielisen kirjaston. 1990-luvulta alkaen hän on ansioitunut Baltian maiden ja Venäjän kirjastoammattilaisten kouluttamisessa nykyaikaiseen kirjastoajatteluun.

Kristina Virtanen oli Helsingin vuoden 2012 IFLA-konferenssin pääjärjestäjä. Lisäksi hän on vuosien kuluessa järjestänyt lukuisia kirjastoalan opintomatkalaisten ohjelmia ja kansainvälisiä seminaareja. Suomen hyvä maine kirjastomaana on monelta osin Kristina Virtasen paneutuvan työn tulosta.

* Kirjastoseuran tunnustuspalkinnot on nimetty Kirjastoseuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Hilkka M. Kaupin sekä kirjallisuuspiireissä ja kirjastoalalla aktiivisesti vaikuttaneen tamperelaisen Mikko Mäkelän mukaan. 

* Suomen kirjastoseuran hallitus jakaa Hilkka M. Kauppi -palkinnon teosta tai työstä, joka on edistänyt kirjastoalan kehitystä ja tunnetuksi tekemistä sekä avartanut alaan liittyviä näkemyksiä.