Jyty ei osallistu mielenilmaukseen

29.1.2018

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn liittohallitus on linjannut, ettei Jyty osallistu aktiivimalliin liittyvään Helsingin Senaatintorilla järjestettävään mielenilmauksen 2.2. Linkki Jytyn hallituksen tiedotteeseen tästä ja liiton puheenjohtajan aktiivimalliin liittyvään tiedotteeseen tästä.

Kuten tiedotteista ilmenee, Jyty ei hyväksy eduskunnan päättämää ja hyväksymää aktiivimallia, joka astui voimaan vuoden alusta. Maan hallitus on luvannut tarkastella mallin toteutumista ja ilmoittanut olevansa valmis tekemään siihen korjauksia kevään aikana, jos tarvetta ilmenee.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus, jonka jäsenliitto Jyty on, päätti parisen viikkoa sitten, ettei Toimihenkilökeskusjärjestö STTK osallistu poliittiseen mielenilmaukseen, koska mm. julkisen sektorin sopimusneuvottelut ovat mahdollisesti tuolloin vielä kesken ja mielenilmauksella ei haluta sekoittaa kahta asiaa keskenään. STTK:n päätöksen mukaan mahdollisista järjestöllisistä toimista jokainen liitto päättää itsenäisesti. Samanlaisen päätöksen teki myös Akava.

Jytyn hallitus teki siis em. tiedotteen mukaisen päätöksen. Jyty ei osallistu mielenilmaukseen liittona, mutta yksittäiset jäsenet voivat siihen osallistua omalla ajallaan.

Käytännössä Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n 17 liitoista mielenilmaukseen osallistuvat tämän hetkisen tiedon mukaan vain Pro ja Erto. Akavan 36 liitosta osallistuu kolme eli Akavan Erityisalat, Talentia ja Insinööriliitto sekä SAK:n 18 liitosta nykytiedon mukaan PAM, JHL, Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Sähköliitto ja SEL.