Ministeri Orpo Jytyn liittovaltuustossa: Perhevapaat uudistetaan

Perhevapaat otetaan hallituksen tarkasteluun, valtiovarainministeri Petteri Orpo vakuutti Jytyn liittovaltuuston kokouksessa.

Hän ei luvannut, että työ saadaan päätökseen tällä hallituskaudella. Joka tapauksessa uudistaminen täytyy aloittaa.
Naisten työmarkkina-asema täytyy ottaa nyt tarkasteluun. Myös hallituksessa täytyy lähteä pohtimaan tätä kokonaisuutta, Orpo viittasi palkansaajajärjestöissä käytyyn keskusteluun.

Hallituksessa perussuomalaiset ovat ilmoittaneet, ettei perhevapaisiin kosketa. Orpo totesi, että hallituksessa perhevapaista on "tiukkojakin kantoja". Matalan työllisyysasteen takia myös naisten työssäkäynnin esteitä, mm. perhevapaita pitää Orpon mukaan tarkastella.

– Emme voi olla aloittamatta perhevapaiden uudistamista sen takia, että on joitakin uhkia. Meidän pitää tehdä jotakin uudistamisen eteen tällä hallituskaudella ja jatkaa seuraavalla. Asia on välttämätön.

"Kunnille jää paljon tehtävää"

Sote-uudistus on Orpon mukaan välttämätön, sillä pelkästään vanhusten terveyspalvelujen tarve kasvaa 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin tulevat yksityiset palvelut merkitsevät ministerin mukaan uusia työmahdollisuuksia.
– Kuntalaisten valinnanvapaus toteutetaan siten, että jos yksityisiä palveluja ei tule esimerkiksi harvaan asutuille alueille, kuntalainen valinta voi toteutua julkisen ja julkisen palvelun välillä.

Kunnille jää Orpon mukana sote-muutoksenkin jälkeen paljon työtä. Hän kehotti kansalaisia harkitsemaan ehdokkuutta ja äänestämään kuntavaaleissa.
– Kunnissa jää aikaa sivistykseen, kasvuun, ympäristökysymyksiin, kaavoitukseen, rakentamiseen, vetovoimaan ja kulttuuripalveluihin. Kun kunnilla on verotusoikeus, tehtävää riittää.

Suomi on edelläjäkävijä

Orpon mukaan kilpailukykysopimus luo vientiteollisuudelle mahdollisuuksia. Hän piti uusia investointiuutisia hyvänä merkkinä. Silti työllisyydessä riittää vielä kovasti töitä.

Suomen työllisyysaste on 68 prosenttia, mutta Ruotsissa 75 prosenttia.
– Meillä on 130 000 pitkäaikaistyötöntä, ja työttömyysmenot ovat yli 6 miljardia vuodessa. Meidän täytyy tehdä muutoksen keskellä määrätietoisesti työtä saadaksemme heidät mukaan.

Uusia leikkauksia ei Orpon mukaan ole tulossa kasvavista terveysmenoista huolimatta. Kasvua haetaan mieluummin uusilla täsmäsatsauksilla, mutta velkarahaa niihin ei oteta.

Orpo hauskuutti yleisöä muistuttamalla, että hänen maatalousministerikautenaan alkoi elintarvikekriisi vientikieltojen takia ja sisäministerikaudella maahanmuuttokriisi. Orpo sanoi toivovansa, ettei valtiovarainministerinä joudu kokemaan finanssikriisiä.

Hän muistutti, että valtion kirstu on tyhjä. Niinpä kunnat joutuvat selviytymään sote-uudistuksen jäljelle jäävistä tehtävistä kutistuvien verotulojensa ja valtionosuuksien turvin.

Työelämä on muutoksessa ja tutkijoiden mukaan miltei kolmasosa nykyisistä ammateista katoaa. Orpon mukaan syytä huoleen ei ole, sillä aiemmin suomalaiset ovat osoittaneet dynaamisuutta.
– Me voimme olla edelläkävijöitä, kuten olemme nytkin digitalisaatiossa ja ympäristöteknologiassa. Voimme samaan aikaan ratkoa maailman ongelmia ja luoda Suomeen hyvinvointia.

Teksti: Birgitta Suorsa, UP
Kuva: Matti Matikainen