Ääni työttömälle -mielenilmauksessa vaadittiin aktiivimallin perumista

Työttömien aktiivimallia vastustava mielenilmaus keräsi Senaatintorille suuren joukon työttömien oikeuksia puolustavia kansalaisia perjantaina 2. helmikuuta. Myös Jyty on vaatinut omissa kannanotoissaan aktiivimallin perumista.

Jytyn liittohallitus korosti omassa kannanotossaan, ettei se hyväksy aktiivimallia nykyisellään ja vaatii sen korjaamista. Liittohallituksen mukaan aktiivimallista noussut kohu on selkeä osoitus huonosta lainvalmistelusta ja kansalaisten epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta.

Samalla maan hallitus on toiminut Jytyn liittohallituksen mukaan vastoin omia lupauksiaan, sillä kilpailukykysopimusta solmittaessa hallitus lupasi, ettei työttömyysturvaan tule leikkauksia. Nyt näin on kuitenkin käynyt.

Nykyisessä muodossaan aktiivimalli merkitsee työttömälle työttömyysturvan selvää leikkausta ja turhaa lisääntynyttä byrokratiaa. Aktiivimalli on kaikessa monimutkaisuudessaan epäoikeudenmukainen etenkin työelämän heikoimpiosaisia kohtaan, Jytyn liittohallitus korosti.

STTK:n 10 kysymystä ja vastausta aktiivimallista (sttk.fi)

Jytyn kannanotot:
- Jytyn liittohallitus: Aktiivimalli on peruttava (24.1.2018)
- Jyty: Aktiivimalli syyllistää työtöntä ja lisää turhaa byrokratiaa (13.1.2018)