Sote nostatti tunteita Kuntamarkkinoilla, oppositio karsasti yksityisiä palveluja

UP/Mika Peltonen
Valtiovarainministeri Petteri Orpo myönsi Kuntamarkkinoiden puoluejohdon paneelissa, että kokoomus oli yksi viimeisistä nyt loppusuoralla olevan sote-uudistuksen vastustajista.

– Lopulta mekin päädyimme siihen, että sote-paketti on pakko ratkaista. On tärkeää, että kunnat pääsevät mukaan uudistukseen, Orpo totesi.

– Kahden vuoden siirtymäajan jälkeen kunnilla on oikeus päättää veroprosenteistaan, hän lupasi.

Kuntien rooli epäselvä

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä koko sote-malli olisi pitänyt rakentaa kuntapohjalta.
– Kunnilla on oltava mahdollisuus toimia palveluiden tuottajina. Meidän mallimme tarjoaa mahdollisuuden tähän. Hallituksen malli on kallis. Siitä seuraa miljardien menonlisäykset.

Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila heitti Rinteelle takaisin, että kyse on säästöistä.

– Kolmen miljardin säästöt olivat jo vuoden 2011 laskelmien pohjana.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kehui sotea historialliseksi uudistukseksi ja väitti, että myös SDP:n kannanotot on huomioitu siinä.

– Seuraavaksi tarvitaan uusi lausuntokierros, Rinne letkautti pääministerille.

Pirkko Mattilan mielestä sote-tie on ollut selkeä.

– Hallitus on tehnyt pitkälle menevät ehdotukset maakunnista, mutta työtä on vielä jäljellä. Sotessa on ollut kaksikin seurantaryhmää, kiitos siitä hyvälle oppositiolle.

Yksityisiä palveluita karsastetaan

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö muisteli, että soten perusajatuksena piti olla valinnan vapaus ja kaikille samanlaiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Ei tämä siltä näytä. Uudistuksen hyödyn pitää näkyä jonojen purkamisena. Palveluihin tarvittaisiin korjaus, joka vie kymmeniä vuosia.
Niinistölle oli jäänyt epäselväksi, miten julkisia palveluita kannattaa tuottaa yksityisillä. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen oli samoilla linjoilla.

– Parempia palveluita tarvitaan, koska ratkaisujen on kestettävä vuosikymmeniä. Maakuntahallinnon rakentaminenkin on oikein, mutta miksi yksityisten palveluntuottajien pitäisi olla sotessa keskeisiä.

Palvelut voi valita jo nytkin

Pääministeri Sipilä valitteli tuskaantuneena sote-hankkeen alusta asti jatkunutta "turhaa jankutusta".

– Valinnanvapauteen tulee suomalainen malli. Emme rakenna kallista mallia.

SDP:n Rinne muistutti, että sote-palveluita tarvitsevilla on valinnanvapaus jo nytkin.

– Jatkossa yksityiset yritykset tulevat keräämään rahat meidän sote-palveluista. Samaan aikaan ministeriöt kertovat, että kustannukset nousevat, jos ei leikata julkisia palveluita.

Vihreiden Niinistön mukaan hallituksen sote-esitys voidaan toki toteuttaa, jos kaikki puolueet suostuvat siihen.

– Kun palveluiden hinta asetetaan markkinaehtoisesti, yksityinen sektori kaappaa palvelut. Yksityistämistä ei pitäisi nostaa sote-palveluissa kärkeen.

Vasemmistoliiton Sarkkinen kysyi, kenellä Suomessa on enää valinnanvaraa.

– Taitaa olla enää rikkailla kaupunkilaisilla. Uudistuksen alkuvaiheessa sanottiin, että julkinen sektori tuottaa ja yksityinen vain täydentää palveluja tarvittaessa. Nyt yksityinen näyttääkin vievän koko potin.